Kruh pečem doma, mislim da ga že vsaj 3 leta nismo kupili v trgovini. Moko kupimo pri kmetu ki jo melje, vendar jo on kupi drugje.
Poznate kje bi lahko kupila domačo bio moko v okolici Ljubljane?
Pečem vse sorte kruh, zadnje čase pa polnozrnatega; tudi tokrat sem ga, zato sledi ta recept.
Spekla sem 3 hlebce kruha, porabila pa sem
približno 1700g polnozrnate moke
1 kocko kvasa
približno 1,2 l vode
3 ščepe soli in
1 ščep sladkorja
Najprej v posodici zmešam kvas, sladkor in vodo (seveda ne vse količine) dodam malo moke in pustim da nekaj minut vzhaja. V drugo posodo dam moko in sol ter malo zmešam.
Potem kvasovo vodo vlijem v posodo, malo pomešam z mešalnikom z metlicami za gnetenje, dodam preostalo vodo in zmešam.
Ko začne nastajati testo dam ven iz posode in gnetem na pultu. Najboljši kruh je, če ugotoviš ravno pravo razmerje med moko in vodo in ti tako ni treba "popravljati" testa.
Ko je kruh po 5-10 minutah gnetenja lepo mehak ga razdelim na 3 dele, pomokam vsak hlebček in jih dam vzhajati v 3 košarice, pokrite z serveti.
Po 1 uri vzhajanja hlebčki lepo narastejo. Takrat jih vzamem iz košaric, še enkrat pregnetem in jih dam v pekač, obložen s peki papirjem. Tako vzhajajo še 5-10 min oz. toliko da se mi pečica ogreje na 200 stopinj.
Ko dam pekač v pečico kruh še prerežem in pečem približno 45-50 min na 200 stopinj.
Ko je kruh pečen ga dam iz pečice. Če mislim da ni še pečen potrkam po spodnjem delu, če lepo doni je sigurno pečen. :) Takoj ga dam na rešetko da se ohladi in lepo hrusta. Jaz ga potem narežem na kose in dam v skrinjo, zvečer pa ga vzamem ven za naslednji dan, tako imamo vsak dan svež super kruh brez raznovrstnih dodatkov.
Pa dober tek!
Ni komentarjev:
Objavite komentar