testo:
500g pirine moke
3/4 kocke kvasa zmešam
1 žlica medu
1,5 dcl toplega mleka
3 rumenjaki
3 žlice medu
malo soli
3 žlice stopljenega masla
1 bio limona (naribamo lupinico)
Najprej ogrejemo prostor in sestavine za potico.
Moko damo v posodo. V posodici zmešamo kvas in med v toplem mleku, na vrh damo malo moke in pustimo par minut da vzhaja. Med tem ločimo rumenjake in beljake. V rumenjake damo limonino lupinico, med, sol in maslo in vse skupaj s kvasom vmešamo k moki. Gnetemo da je testo mehko in voljno. Po potrebi dodamo še mleka oz. moke. Ko je testo ok ga malo namokamo in damo vzhajati za 1 uro na toplo.
orehov nadev:
400-500 g orehov
80g masla
1,5dcl mleka
4 velike žlice medu
malo vanilijevega stroka ali vanilijevega sladkorja
3 beljaki
1 celo jajce
Orehe zmelješ v mlinčku in jih popariš z mešanico mleka in masla. vse skupaj zmešaš. Dodaš med, vanili in rumenjak. Vse 4 beljake stepeš v sneg in ga postopoma vmešaš v maso. Po okusu lahko maso še dodatno mediš.
Ko je testo vzhajano ga položiš na pomokam prt, kjer ga razvaljaš čim bolj enakomerno.
Testo namažeš z nadevom od roba do roba in zaviješ. Po želji lahko čez njega potreseš tudi v mešanico ruma in vode namočena rozine.
Nato potico zaviješ in položiš v namaščen šarkelj. Prešpikaš jo čisto do dna in namažeš s stopljenim maslom ali z jajcem.
Pekla sem jo 1 uro na 160 stopinjah.
Ko je pečena jo povezneš iz modela in ohladiš. Seveda jo lahko tudi zamrzneš in po potrebi jemlješ iz skrinje, da ostane čim dlje sveža.
Vesele Velikonočne praznike vsem skupaj, pa dober tek!
Pa je dobra tudi? Škoda da nisi prerezala,da bi se videlo kakšna je odznotraj.
OdgovoriIzbrišiJože
Zelo je dobra in sočna. Upam da ste jo vseeno naredili in se sami prepričali v to. Ko jo naslednjič naredim jo pa še enkrat poslikam in dodam fotografijo sem. :)
OdgovoriIzbrišiZdravo. Mene zanima kaksen med si uporabila?
OdgovoriIzbriši