ponedeljek, 9. marec 2015

Pirini polžki z vanili kremo in čokolado

Zopet nam je zapasalo malo razvajanja, zato sem naredila sladke polžke. Mali in veliki jedci so bili vsi zadovoljni, zato bodo sigurno še večkrat na sporedu tudi z drugačnimi nadevi.

Za testo potrebujemo
500 g pirine moke
1 jajce
2 beljaka
2 žlici sladkorja
1/2 žličke soli
1 kocka kvasa
2 dcl toplega mleka
15g masla
1 žlica olja



V posodo damo moko, sol. V toplem mleku zmešamo sladkor, kvas, maslo in olje. Ločimo rumenjake in beljake 2 jajcev in k beljakom ubijemo še 1 jajce. Vse skupaj nato zgnetemo v testo.



Prej
Po 1 uri vzhajanja.

Medtem ko testo vzhaja naredimo vanili kremo.

Zanjo potrebujemo:

500 ml mleka
ščep soli
žličko vanilijeve arome
1 jajce
2 rumenjaka
80 g sladkorja
50 g moke

Zavremo mleko s sladkorjem, soljo in vanilijevo aromo, nato dodamo še vse ostale sestavine in mešamo z metlico do vretja.




Takrat se že zgosti kot puding in samo še mešamo da še minutko vre ter odstavimo z ognja. Jaz sem pokrila s prozorno folijo, da se ne naredi premočna skorjica ter damo na hladno da se ohladi.



Ko je testo vzhajano ga razvaljamo na pravokotnik.


Namažemo z vanilijevo kremo in poljubnim posipom. Sama sem po kremi kar bogato posula cimet in narezane koščke čokolade, lahko pa dodate tudi kakšen drugačen posip.


Nato zaviješ kot rolado. Dobro je če to delate na kakšnem prtu, v tem primeru je zavijanje veliko lažje.


"Rolado" narežeš na čimbolj enakomerne koleščke in jih položiš v pekač obložen s peki papirjem. 


Ker sem pekla 2 pekača hkrati sem polžke pekla na ventilaciji 180 stopinj okrog 30 min. Seveda pa je dolžina peke odvisna od posamezne pečice in programa peke. Ko je že prav prijetno dišalo sem dala polžke iz pečice ter počakala da so se malo ohladili.



In prišel je najboljši del. Pridite, čas je za malico. :)  Verjetno mi ni treba posebaj poudarjati da so polžki kar lepo izginjali iz košarice in da je bila malica tokrat zelo posebna.



Prijetno sladkanje želim tudi vam. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar